jueves, 21 de mayo de 2015

Una embaracación A viaja en línea recta ... ( Artículo escrito en catalán )


De vegades, no cal fer servir llapis i paper per resoldre els problemes més elementals de moviment rectilini uniforme; ni tan sols, calculadora. Vegem a continuació un conegut problema:


Un vaixell A viatge en línia recta a una velocitat constant de 4 km/h (MRU) envers un altre vaixell B el qual es mou a una velocitat constant de 2 km/h en la mateixa direcció que A però en sentit oposat (MRU). En un instant de temps donat, els separa una distància de 6 km. A partir d'aquest instant, un ocell marí que estava posat al pal del vaixell A comença a volar cap a B, i de B cap a A, anant i venint de l'un a l'altre a una velocitat constant de 10 km/h (MRU). Quina distància total haurà recorregut l'ocell fins que es creuin els dos vaixells ?




Primer de tot, necessitem saber quant de temps cal perquè es creuin. Aquest temps és justament el temps de vol de l'ocell (suposem que el canvi de sentit el fa de forma instantània); per tant, per saber quina distància total haurà recorregut, només caldrà multiplicar-lo per la velocitat a la qual es desplaça.

1. Si raonem en termes de velocitat relativa, podem calcular fàcilment la quantitat de temps necessària fins que es creuen ambdues embarcacions, sense necessitat de plantejar cap equació. Com que la velocitat relativa és igual a 4 km/h + 2 km/h = 6 km/h el temps que busquem és igual al que necessitaria un dels dos vaixells viatjant envers l'altra embarcació a la velocitat relativa, suposant aquest segon, parat. Per calcular aquesta quantitat de temps tan sols cal fer 6 km / (6 km/h) = 1 h

2. Finalment, calculem la distància total recorreguda per l'ocell (MRU) fent: 10 km/h · 1 h = 10 km
$\square$





[nota del autor]