martes, 9 de junio de 2015

La escala Beaufort ... ( Artículo escrito en catalán )


L'escala de Beaufort relaciona la velocitat del vent amb els fenòmens observables que aquest produeix. L'hidrògraf i marí Sir Francis Beaufort (1774-1857) va establir els graus de l'escala a partir dels fenòmens observables a la mar i dels efectes en la reducció de les veles d'una fragata.

Ja sabem que l'escala de Beaufort Consta de 13 intervals (enumerats del 0 al 12: de B=0 a B=12), ordenats de menor a major velocitat del vent i, per tant, de menor a major efecte sobre la mar, l'entorn, i el veler. Tradicionalmeent, s'anomena “força” al valor de B (número d'interval o grau de l'escala); així, per exemple, es pot parlar de "vent de força 4" (B=4), fent referència a que la velocitat del vent se situa a l'interval número 4 de l'escala. En qualsevol manual de meteorologia o de nàutica podreu trobar les velocitats del vent i els efectes observables correspoenents en aquests tretze intervals.

Com és ben sabut, l'escala de Beaufort continua fent-se servir als comunicats meteorològics. I és per això que convé saber traduir els graus de l'escala a velocitats i, també, a l'inrevés, situar una determinada velocitat en el grau corresponent de l'escala. Llegint l'excel·lent obra de Jean-Yves Bernot (Meteorología y Estrategia, EJ, 2004) em vaig fixar en un procediment molt pràctic per fer això.

Aquesta entrada és només per exposar una regla pràctica per situar la mesura de la velocitat del vent (en nusos) a l'interval de l'escala que li correspon i, a l'inrevés, donada la “força” a l'escala de Beaufort, poder determinar una estimació de la velocitat del vent en nusos (kt). A una altura de 10 m, sabem que, en bona aproximació, els valors de la velocitat del vent són proporcioanals als de B3/2, on B correspon al número d'interval de l'escala (del 0 al 12). A efectes pràctics, el resultat del càlcul es pot estimar de la manera següent:

1. Pas del grau (“força”) de l'escala Beaufort (B) a velocitat del vent (en nusos)

Si B és més petit o igual que 8, llavors
velocitat (kt) = 5 x (B -1)
Si B és més gran que 8, llavors
velocitat (kt) = 5 x B


Exemple 1:
Volem saber la velocitat (aproximada) del vent corresponent a un vent de força 5 Beaufort (B=5).
Com que B no arriba a 8 tenim que v = 5x(5-1) = 20 kt

Exemple 2:
Volem saber la velocitat (aproximada) del vent corresponent a un vent de força 9 Beaufort (B=9).
Com que B és superior a 8 tenim que v = 5x9 = 45 kt

2. Obtenció del grau (“força”) de l'escala Beaufort (B) corresponent a un vent de velocitat donada (en nusos)

Si v és més petit o igual que 40 kt, llavors
B = v/5 +1
Si v és més gran que 40 kt, llavors
B = v/5


Exemple 3:
Volem saber el grau a l'escala Beaufort corresponent a un vent de velocitat igual a 30 kt
Com que v no arriba a 40 kt, trobem que B =30/5+1= 7 Beaufort

Exemple 4:
Volem saber el grau a l'escala Beaufort corresponent a un vent de velocitat igual a 50 kt
Com que v és més gran que 40 kt, trobem que B =50/5 = 10 Beaufort


[nota del autor]